Forum Miasto Chełm Strona Główna Miasto Chełm
Chełm
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak zrobić laske i kisić ogóra :D

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Miasto Chełm Strona Główna -> Gadu gadu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jojek0808
V.I.P.



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: internet

PostWysłany: Pią 16:44, 13 Kwi 2007    Temat postu: Jak zrobić laske i kisić ogóra :D

Jak zrobić laskę

Bardzo niewiele osób w Polsce potrafi dobrze zrobić laskę. Poza tym jest to czynność znacznie bardziej pracochłonna, niż się powszechnie uważa

Jeśli chcesz zrobić laskę sobie - zastanów się dwa razy. Pozwól raczej, żeby zrobił ci ją ktoś inny. W gruncie rzeczy jedyny sens robienia laski leży w ilości - im więcej, tym bardziej się opłaca. Trudno jest jednak znaleęć kogoś, kto przyzna się, że z tego żyje. Nieliczni profesjonaliści zazdrośnie strzegą szczegółów robienia laski. Jeśli i ty chcesz spróbować, postępuj wedle poniższych wskazówek.

1. Tajemnica dobrej laski (podobnie jak np. dobrego loda), leży w jakości surowców. Dlatego powinieneś zacząć od wizyty w tartaku, by wybrać odpowiednio sezonowane drewno, czyli drzewo ścięte kilka miesięcy temu i właściwie magazynowane. Najlepiej bukowe.

2. Etap drugi to cięcie drewna na długie, wąskie kawałki. Zrobią to dla ciebie w tym samym tartaku.

3. Z kawałków drewna na specjalnej maszynie (tzw. drążarce) uformuj kije. Drążarki, podobnie jak porządnie zrobione laski, należą już do rzadkości. Trudno je kupić, stąd ich cena ma charakter wyłącznie umowny. Na drążarce ustawia się rozmiary laski. Maszyna zrobi ci kije o żądanej długości i grubości.
4. Twarde kije poddaj następnie zmiękczaniu w parniku - podgrzewanym pojemniku z parą wodną. Parowanie sprawia, że kij staje się elastyczny i można wygiąć go w laskę. Długość parowania jest tajemnicą zawodową ludzi i instytucji żyjących z robienia lasek. Będziesz więc musiał poeksperymentować, żeby wiedzieć, kiedy kij wyjąć.

5. Gięcie kija na giętarce to już tylko formalność. O giętarkę jest nieco łatwiej niż o drążarkę, ale i tak trochę kosztuje. Można uznać, że laska wygięta to właściwie już laska zrobiona.

6. Po wygięciu włóż laskę do pieca, żeby ją wysuszyć. Znów musisz sam wyczuć, kiedy laskę wyjąć. Nie ma nic gorszego niż zbyt sucha laska.

7. Odpowiednio wysuszoną laskę poddaj zabiegom kosmetycznym
- wygładzaniu na szlifierce i bejcowaniu na dowolny kolor.

8. Wysuszywszy pomalowaną
laskę, nadaj jej ostateczny połysk, zanurzając w lakierze. Pamiętaj,
żeby nie przesadzić. Zbyt gruba
warstwa lakieru na lasce wygląda obciachowo.

9. Wreszcie na końcówkę laski załóż gumkę. Najbardziej trendowe są, jak wiadomo, gumki czarne.

10. Jeśli jest to pierwsza laska, jaką zrobiłeś w życiu, masz wyłącznie powody do radości - jakoś to poszło, nie było tak strasznie, a poza tym następne laski na pewno wyjdą ci jeszcze lepiej.

Konsultacja: Damian Tyl z Firmy
Produkcyjno-Handlowo-Usługowej
,,Lasex'' z Częstochowy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jojek0808
V.I.P.



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: internet

PostWysłany: Pią 16:45, 13 Kwi 2007    Temat postu:

Jak kisić ogórek
Gdy zrobisz to po raz pierwszy, staniesz się prawdziwym mężczyzną

Najważniejszy jest rozmiar ogórka. Zbyt mały lub zbyt duży sprawia same problemy. Najlepiej, jeśli dysponujesz średniej wielkości młodym, zdrowym i nieuszkodzonym. Ważny jest też kształt. Jak twierdzą eksperci: ,,prosty najlepiej wchodzi i układa się''. A, jeszcze jedno: nie będziesz przecież kisił sam. Upewnij się, że twoja partnerka ma akurat ochotę na tę czynność.

1. Wybierzcie razem otwór, przez który będziesz wsuwał ogórek. Zbyt ciasny i suchy może powodować otarcie skórki bądę jeszcze poważniejsze uszkodzenia. Tego przecież nie chcesz.

2. Higiena przede wszystkim. Zacznij od dokładnego umycia swojego ogórka oraz miejsca, w które masz zamiar go włożyć. Poproś partnerkę, by potraktowała to miejsce wrzątkiem albo przynajmniej gorącą wodą z mydłem.

3. Teraz skup się. By kiszenie ogórka sprawiło wam radość, poproś, by
twoja dziewczyna wymościła miejsce
kiszenia łodygami kopru, chrzanem, czosnkiem i gorczycą, a także liśćmi dębu i porzeczki. Perwersja? Nie! Dzięki temu twój ogórek pozostanie twardy o wiele dłużej niż zwykle!

4. Wsuń ogórek przez otwór.

5. Teraz potrzebujesz naprawdę mocnych nerwów. Włożonego ogórka zalej zimną solanką (5 dag białej soli na 1 l przegotowanej wody), tak aby przykryła go całkowicie.

6. Na otworze, przez który wepchnąłeś ogórek, połóż kawałek wygotowanego płótna, następnie jakąś pokrywkę. Całość dociąż kamieniem. Brzmi to jak fragment pamiętników markiza de Sade, ale uwierz nam, wszyscy tak robią.

7. Ogórek najlepiej kisi się w ciepłym (temperatura 18-20 st. C) i ciemnym otoczeniu. Przez cały czas ma być pokryty zalewą. Jeśli ma zbyt sucho, nic dobrego z tego nie wyniknie (może np. spleśnieć). Po kilku dniach - voilť, twój ogórek jest zakiszony. (mj)

Konsultacja: Mariusz i Ryszard Czwiertnia z przedsiębiorstwa ,,Admar'', producenta i sprzedawcy przetworów kiszonych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jojek0808
V.I.P.



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: internet

PostWysłany: Pią 16:53, 13 Kwi 2007    Temat postu:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jojek0808
V.I.P.



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: internet

PostWysłany: Pią 17:01, 13 Kwi 2007    Temat postu:

Czego to w kurierze nie napiszą

Fatalna pomyłka- Chciał uciąć łeb kurczakowi

BUKARESZT. Pewien starszy Rumun, który wybiegł przed dom w bieliźnie, żeby nożem uciąć łeb hałaśliwemu kurczakowi, nie dającemu mu spać, pomylił ptasią szyję ... z własnym penisem.
67-letni Constantin Mocanu trafił na ostry dyżur do szpitala, mocno krwawiąc. Zdumionym lekarzom przyznał się do pomyłki, a potem powiedział ze smutkiem: ”Ciachnąłem (...), a wtedy pies podbiegł i zeżarł go”.
Krwawienie udało się zatamować i życiu Mocanu nic nie zagraża. Na temat kurczaka starszy pan wolał się nie wypowiadać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cocainkaa
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: .. z pokoju ;p

PostWysłany: Pią 18:50, 05 Paź 2007    Temat postu:



To mój pies moze mysli, ze sie nazywa "nie żryj tego" ? Very Happy albo "nie gryz" Very Happy ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tjw7
Nowicjusz



Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 0:10, 19 Gru 2007    Temat postu: dobre

dobre to uśmiałem się do łez

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kryspinka
Nowicjusz



Dołączył: 25 Sie 2017
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Chełm

PostWysłany: Śro 9:51, 30 Sie 2017    Temat postu:

o matko Very Happy co za opis Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Miasto Chełm Strona Główna -> Gadu gadu
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin